Friday, January 20, 2006

Nieuws van vrijdag 20 januari 2006


Vrijdag 20 januari 2006

Jaaaaa, we zijn weer in Phnom Penh en hebben dus weer internet! Hoog tijd om foto’s en verhalen te plaatsen dus. Lees meer over en bekijk de foto’s van de wonderschone Angkor Tempels, onze Phnom Penh en Sihanoukville avonturen bij de reisverhalen! (vanaf morgen.......)

De afgelopen anderhalve week hebben we (een deel van) het zuiden van cambodja verkend: Sihanoukville, Kampot en Kep. Vooral Kampot en Kep waren zeker de moeite waard. Sihanouk was helaas niet onze favoriet, er was iets met de sfeer daar wat ons niet aansprak. Gelukkig waren Kampot en Kep geweldig. Kampot is een klein provinciestadje waar het toerisme nog niet erg is doorgedrongen, weinig mensen willen ‘iets’van je en alle kinderen gaan gewoon naar school en willen alleen maar zwaaien en handjes geven i.p.v. dingen aan je verkopen. We hadden ook een fantastisch guesthouse met schatten van meiden, een heerlijke tuin en fijne hangmatten!

In Kep, een schattig vissersdorpje aan zee hebben we twee nachtjes genoten van een luxe bungalow aan het zwembad (een bijzonder goed kadootje van de familie Kerste!). Elke avond verse vis gegeten (haalden ze uit zee als je bestelde…) en lekker geluierd.

Natuurlijk ook weer vrienden gemaakt met de locale kat, deze kwam gezellig op je buik liggen als je een boekje las bij het zwembad.


Van Kep naar Phnom Penh hadden we een zeer mooie busrit, 148 km hobbel de bobbel in 4,5 uur. Niet echt snel dus, maar eentje om nooit te vergeten. We zagen kleine dorpjes, rijstvelden met ossen, poeltjes waarin de kids zwommen, huisjes op palen met bij elk huis een rondscharrelend varken, wat kippen met kuikens en een koe met haar kalf. Auto’s met 20 mensen binnen in en 10 op het dak, brommers met 3 varkens, een fiets met een hele albert cuijp kraam op de bagagedrager. Heel veel zwaaiende kinderen, bruiloften en prachtige tempels.
Zo ziet Edward eruit na een ochtendje achterop een tuk-tuk!

Vandaag hebben we de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis (S21) bezocht. Ook dit zullen we nooit vergeten. De afgelopen tijd al veel gelezen en gesproken over de wandaden van de Rode Kmehr maar vandaag dus ‘beeld’ erbij. Duizenden schedels, vergane kledingstukken en stukken bot, honderden fotos’van vermoorde en gfemartelde mensen, de meeste vreselijke martelwerktuigen. Het is werkelijk ongelovelijk dat mensen dit elkaar aan kunnen doen. Van de 17.000 mensen die in S21 hebben gezeten, hebben het er 9 overleefd, de rest is gruwelijk ten onder gegaan. In heel Cambodja zijn er in de Rode Kmher jaren 2 miljoen mensen vermoord of ten onder gegaan aan honger, vermoeidheid en ziekte. Dat was een kwart van de hele bevolking. Het is echt ongelovelijk dat dit minder dan 30 jaar geleden gebeurd is…..

Edward en Sanne

0 Comments:

Post a Comment

<< Home